Referenties

Tot aan mijn 50ste had ik eigenlijk nooit sport gedaan, enkel in de zaak gewerkt,  en al helemaal niet met paarden bezig geweest. Ik kreeg echter de microbe te pakken en Frank heeft me begeleid in mijn avontuur met paarden.

Ik was echter heel bang en het bleek niet gemakkelijk om controle over mezelf, laat staan de paarden te krijgen. Ook mijn motoriek moest helemaal op gang komen. De lessen basistechnieken leken eindeloos.

Maar het loonde: ik overwon het grootste deel van mijn angsten en ik leerde kundig met paarden omgaan. Ik leerde ook Reining en Frank maakte zowaar een wedstrijdruiter van mij!

Verleden jaar was de ambitie op één hand bij de NRHA Rookies uit te komen en zeker mijn stops te verbeteren. Een paardje dat Frank vroeger getraind had ging dit voor mij mogelijk maken.

En of! Meestal een top 5 klassering en dan won ik nog een NRHA Plaque in de Prime Time Non Pro! Ik tussen het Non Pro niveau, wie had dat gedacht!

Chris

    Een tiental jaren geleden ben ik met mijn zoon, toen een fervente Eventer, gaan lessen bij John Swaab in Nederland, om daar de basisprincipes van het ‘zitten’ te leren.

We zochten het zo ver wegens de reputatie van John en omdat ik overtuigd was dat om een paard 'paard-vriendelijk'  te berijden, goed leren 'zitten' een must is. Om het met de woorden van John te zeggen: het is de ‘A’ van het ‘ABC’ van paardrijden. Maar op de maneges is meestal voor de ‘A’ geen aandacht: dikwijls al de eerste les in draf, desnoods hotsend en botsend. Dus geen getalm, snel snel de rest van het alfabet!

Maar hoe belangrijk die ‘A’, de zit voor het paardrijden is, blijkt toch ook duidelijk in de ‘Spaanse rijschool’ waar tijdens de eerste twee jaren van de opleiding aan niets anders gewerkt wordt.

Zulke opleiding is voor ons als recreatieve ruiters natuurlijk praktisch niet mogelijk, maar het gewoon overslagen en zonder basiskennis op een sensibele paardenrug gaan zitten, is zacht uitgedrukt dier-onvriendelijk. Er is geen gulden middenweg om op een paardenrug te zitten: als men niet mee is met de beweging van het paard …is men tegen!

Nu heb ikzelf als ‘gepensioneerde’ terug mijn rijlaarzen aangetrokken. Tien seconden filmen met de smartphone waren echter voldoende om mijn eigenbeeld op het paard te verpulveren. Ik had lessen nodig!

Zitlessen bij John zaliger kunnen echter niet meer en zo ben ik na een tijdje zoeken bij Frank Wollants terecht gekomen. Voor zijn zitlessen gebruikt hij JOKER een simulatiepaard.

Na enkele weken ben ik onder de indruk van zijn deskundigheid. Ik denk dat John hem wel zou gemogen hebben. En de lessen met JOKER zijn echt een aanrader! Tijdens de eerste analyse wordt je geconfronteerd met de spanning die in heel je lichaam zit. Geleidelijk aan wordt je meer bewust van elk lichaamsdeel en geholpen om tot een houding te komen die eerst heel ongewoon voelt, maar dan snel eigenlijk gewoon een openbaring is. De balans en de souplesse die je dan voelt, op zulke korte tijd, is eigenlijk bijna ongelooflijk, als je bedenkt hoeveel uren ik dit ervoren al vergeefs geoefend heb. Ik begin echt te begrijpen wat ‘diep’ zitten inhoudt. Met de oefeningen op de Joker kan ik daarna thuis aan de slag met mijn eigen paard.

De hoofdletter ‘A’ zal ik zeker nooit bereiken maar ik voel dat na een paar lessen mijn paard toch al meer ontspannen loopt. Het is een Eventing merrie met nog Secretariat op haar papier. Zij is een grote, krachtige en sensitieve merrie dus voor haar welzijn en zeker mijn veiligheid, moet ik gewoon de beste ruiter worden die ik kan zijn.

Ronny

Heel veel mensen noemen zich tegenwoordig paardentrainer. Dat maakt het als klant lastiger om iemand te vinden. Mooie praatjes hebben ze allemaal, en de overtuiging dat ze de beste zijn ook.

Men kent allemaal de uitdrukking : “ een speld in de hooiberg zoeken”

Wel mijn dochter(Aurélie) en ik hebben uiteindelijk die uitzonderlijke speld gevonden, we hebben spijt, …. spijt dat we Frank niet 20 jaar eerder hebben leren kennen.

Frank heeft een enorme kennis en kunde als professioneel paardentrainer. Gespecialiseerd in paardengedrag en de leertheorie. Als er iemand de leertheorieën kent en ze nog dan nog eens in de praktijk kan toepassen is hij het wel.

We zijn beide reining lessen gaan volgen bij Frank, waar zowel theorie en praktijk aan de orde komt. Dus niet alleen wat je doet, maar waarom? Wat is de basis? Hoe werkt dat fysiek en mentaal bij een paard?

Een van zijn basisprincipes is grondwerk. Ook het eerste wat hij ons leerde. STOP-GO and TURN aan de hand. 

Frank heeft Aurélie leren trailerladen. Je moet het zien om het te geloven, ons beide paarden gaan op de trailer zonder geen enkel probleem eigenlijk gaan ze er blindelings op. Natuurlijk moet je in het begin oefenen alle dagen, dat heeft ze gedaan met de methode die Frank haar aangeleerd heeft die heel natuurlijk is. Overal waar we gaan met ons paarden, wordt ze overladen met complimenten dat de paarden zo goed getraind zijn. 

Wat we ook nog doen met onze paarden is veel gaan wandelen, dus veiligheid was een belangrijk punt voor ons.

Langs spoorlijn wandelen, de E40 via brug oversteken, in tunnels gaan, door braderieën wandelen, vlaggen, heel dicht bij windenergie molens wandelen, heel druk verkeer (tractors, maaidorsers, …) en nog veel meer. Ze wandelen heel rustig zonder geen enkele aarzeling

Het vergt inzet en kennis zodat je samen met je paard kan groeien naar welk niveau dan ook.

Frank zal ook altijd het paard op de eerste plaats zetten, hij is ENORM toegewijd in zijn werk.

Bij deze wil ik je hartelijk bedanken voor de manier waarop je ons geholpen hebt !! 

Het is heel fijn om je aan het werk te zien.

Ik hoop dat we samen nog vele leerrijke momenten mogen beleven. We zijn je zeer dankbaar.

Je bent een top mentor !!

Aurélie & Véronique

  Ik was (dacht ik) een gevorderde amazone in de springsport. Van een vriend mocht ik zijn Reining paard rijden. Ik geraakte niet vertrokken…Dat paard reageerde niet op mijn hulpen. Nochtans was het een succesvol wedstrijdpaard. Ik was zo beschaamd!

Iemand verwees mij naar Frank. Frank deed toch aan Reining dus Ik dacht dat ik western moest leren rijden. Wat een vergissing: Frank verbeterde mijn houding en ritme op het paard, volgens de klassieke basis. Ik merkte dat er wel meer mis was met mijn rijkunst. Hij haalde de pijnpunten boven en bracht verbeteringen aan.

Het gevolg is dat ik van een gemiddelde wedstrijdamazone nu de laatste 5 wedstrijden steeds in de barrage zit en zelfs kan winnen

Iedereen prijst mijn verbeteringen en het feit dat zowel ik als mijn paarden zoveel meer zelfvertrouwen gekregen hebben.

Tanja

Door een heel slechte ervaring met een vervoerder had mijn 3 jarige merrie Princess nu een groot probleem met trailers: wanneer een trailer de pad opreed, zou ze door de omheining gegaan zijn. Zo bang was ze ervan! Ik was een beetje radeloos omdat ze kortelings met de trailer moest vervoerd worden. Iemand raadde me Frank aan. Ik kende Frank al lang maar ik had geen idee dat hij zoiets kon oplossen.

Frank kwam en begon in onze roundpen met enkele elementaire grondoefeningen. Na een dik half uur vroeg hij om de trailer in het midden van de grote buitenpiste te parkeren. Na amper enkele uurtjes, ging ze er vrijwillig en zelfverzekerd telkens op en af, aan een lang touw!

Ik was stomverbaasd over het resultaat en hoe snel dat ging. In de toekomst zijn er geen problemen meer geweest om Princess met de trailer te vervoeren. En dan nog dit: Princess is later Reining Futurity Champion geworden!

Ingrid

Mijn paard Uber had veel problemen met de trailer: laden was een ramp en op de trailer is hij ook zeer onrustig. Ingrid raadde me Frank aan.

Frank begon met grondwerk en al snel kwamen toch enkele problemen boven. Hij werkte tot er beterschap was en toen gingen we naar de trailer. Na wat werk om en rond de trailer ging Uber er vlot op en af. Ik kreeg hem in handen en al snel lukte het mij ook. Hij gaf me vervolgens nog wat grondwerkoefeningen mee.

Sindsdien is het laden geen probleem meer, dus dat is echt fantastisch. Ondertussen heb ik Frank op mijn beurt aangeraden bij enkele kennissen met ook problemen bij trailerladen en hij heeft ze allemaal kunnen helpen. Iedereen uiterst tevreden! 

Wendy