Rijlessen

Het aanleren van een degelijke zit is de eerste en noodzakelijke voorwaarde om fatsoenlijk paard te rijden. Dit kan echt niet onderschat worden!

Tegelijk kunnen we er niet onderuit: we moeten ook noodzakelijk kennis opdoen, waaronder bijvoorbeeld een beetje anatomie en biomechanica van paard en ruiter. We moeten bijvoorbeeld weten dat een paard geen sleutelbeenderen heeft zoals wij, want dat heeft grote implicaties: een paard is van nature al over de voorhand. Met ons gewicht erop wordt dit erger en zeker als we het hoofd naar beneden gaan forceren. De romp zakt dieper tussen de voorbenen en drukt zodoende de rug weg. Chronische letsels zoals hoefkatrol en kissing spines zijn dikwijls het gevolg.

Het vereist dus kennis en natuurlijk ook vaardigheid om een paard van de voorhand te halen, om het beter door de rug te krijgen, want uit zichzelf gaat dit niet gebeuren. Verder spreekt het voor zich dat hoe meer van het paard verwacht, des te meer kennis en kunde van de ruiter vereist.

Wat is een degelijke zit?

Samengevat willen we de zit 'diep' en 'opgericht', maar iets meer uitgediept zien we de volgende criteria van een degelijke zit:

  • Houding = ‘good posture’ als basis voor efficiënte beweging (met vooral: 'neutral spine' en 'core stability').

  • Uitlijning = een houding die uitgelijnd is, loodst de zwaartekracht mooi via de beenderen door het lichaam (en verder via de beenderen van het paard) naar de grond.

  • Balans = behoud van evenwicht en van ‘good posture’, ondanks de krachten die inwerken, en zonder daarbij het grijpen van de handen of het klampen van de benen (negatieve spanning) hoeven in te zetten.

  • Koppeling = de ruiter laat zich meenemen en koppelt zijn beweging soepel aan de beweging van het paard.

  • Dynamische koppeling = eens gekoppeld kan de ruiter ook invloed uitoefenen via de 'hulpen': we onderscheiden gewichts-, been- en teugelhulpen. De kuit drijft door het achterbeen dieper onder te helpen, de zit neemt de stuwing mee naar voor en de teugels vangen op en reguleren.

  • Centering = de zit en alle acties ontspringen uit ons zwaartepunt (Center of Balance en tegelijk ook Center of Energy). We zijn bewust van de 3 dimensies van beweging van het bekken van paard en ruiter.

Waarom is een degelijke zit onmisbaar?

Om een paard te berijden, laat staan mooi aan de hulpen te rijden, is er geen enkel alternatief voor een degelijke zit! Een gebrekkige zit hindert de beweging en kan zeker geen duidelijke hulpen bieden aan het paard. Het kan het paard zelfs permanent beschadigen (bijv. hoefkatrol).

De meeste ruiters compenseren grofweg op 2 manieren: mensenhanden zijn sinds duizenden jaren geprogrammeerd om vast te houden aan de takken van de bomen en onze sterke beenspieren lenen zich te gemakkelijk om te klampen. We houden daarmee ons evenwicht i.p.v. 'in de balans' te komen. Dit is een belangrijk onderscheid want enkel en alleen 'in de balans', kunnen we handen en benen eindelijk functioneel gebruiken als hulpen en niet langer om ons evenwicht te houden.

De meeste ruiters hebben meestal geen benul van hun blokkades en compensatiepatronen (bijv. klampen met kuiten, wegdrukken met armen, holle rug, geblokkeerde enkel-, heup-, schoudergewrichten) en die worden steeds sterker met de tijd. Want: 'Practice makes permanent!'

Het spreekt voor zich dat een instructeur een diepgaande kennis heeft van wat een degelijk zit inhoudt, welke de typische compensatiepatronen zijn, hoe beweging gebeurt en alles aangaande de hulpen.

Lessen kunnen enkel effectief worden, wanneer elke leerling zich van zijn compensatiepatronen bewust wordt, om dan verder door zelfbewustzijn en heel gerichte oefeningen zijn zit te verbeteren (proces van 'motor control').

De kennis die de leerling opdoet moet verder leiden tot de meest efficiënte toepassing van zijn hulpen. Voorbeelden hier zijn: met welke hulp drijven we het paard en op welk moment? Wat is een buigende zit? Hoe komen we tot verbinding? Waarom altijd voorwaartstendens?

Doe deze simpele test!

Zit stevig in je zadel en laat iemand trekken aan de teugels: wordt je voorwaarts uit je zadel getrokken? Een degelijke zit helpt je onbeweeglijk te blijven.

!! Wij hebben lespaarden !!

Wij trachten ook steeds een Reining paard ter beschikking te hebben.