Rijlessen

Om een paard te berijden, laat staan aan de hulpen te rijden, is er geen enkel alternatief voor een degelijke zit!

Een gebrekkige, onstabiele zit hindert de beweging van het paard en laat geen duidelijke en consistente hulpen toe. Het kan het paard zelfs permanent beschadigen (bijv. hoefkatrol, kissing spines...).

De meeste ruiters beseffen het niet maar compenseren voor een degelijke zit. Ze houden zich in evenwicht, meestal aan de teugels of klampend met benen, i.p.v. 'in de balans' te komen. Dit is een belangrijk onderscheid want enkel 'in de balans' kunnen  benen, handen en zit echt functioneel als hulpen dienen. Bovendien resulteert meer balansvermogen in meer zelfvertrouwen!

Lessen kunnen enkel effectief worden, wanneer elke leerling zich van zijn compensatiepatronen bewust wordt, om dan verder door zelfbewustzijn en heel gerichte oefeningen zijn zit te verbeteren.

Dan pas is de ruiter klaar om over te gaan tot de meer fundamentele uitdagingen van degelijke rijkunst: welke hulp op welk moment? Hoe komen we tot verbinding? Nageeflijkheid? Zelfdragendheid? ...

Wat is een degelijke zit?

We willen de zit 'diep' en 'opgericht'. Dit zijn enkele aandachtspunten:

De coördinatie en stabiliteit groeit. Dit proces wordt steeds opnieuw doorlopen in een streven naar het best mogelijke bewegingspatroon. 

Doe deze simpele test!

Zit stevig in je zadel en laat iemand trekken aan de teugels: wordt je voorwaarts uit je zadel getrokken? Een degelijke zit helpt je onbeweeglijk te blijven.

Voor de beste rijlessen: kijk zeker naar JOKER pagina!

Wij trachten ook steeds een lespaard ter beschikking te hebben.